Velkommen til vores store artikel database.

Vi opdatere løbende med nye artikler og nyheder med alt om mad, drikke & restauranter i Danmark. Det vil snart blive muligt for vores kunder og brugere som har relevant indhold, at uploade nyheder og artikler til vores database.

Forsalg – En Primeur 2016 Pingus, Flor, PSI og Chateau Rocheyron

2016 var et hårdt år i Ribera del Duero, hvor Peter Sisseck producerer sin berømte Pingus. Vejrforholdene, at en del af høsten ødelagt, hvilket betyder at året byder på væsentligt færre flasker end normalt.Heldigvis har Klubvin.dk fået en kvote af forsalget, som nu kan blive din.Udbud og efterspørgsel sætter priserne, hvorfor disse priser kun kan garanteres i juni måned. Vi forventer at priserne stiger. Så slå til nu.Disse En Primeur vine betales nu og leveres i slutningen af 2018*Vinene sælges i forskellige pakker til følgende stk. priser:Peter Sissecks PSI 2016: DKK 195,- pr. fl. Flor de Pingus 2016: DKK 550,- pr. fl. Pingus 2016: DKK 5.550,- pr. fl. Chateau Rocheyron 2016: DKK 795,- pr. fl.Klubvin.dk - til dig med god smag!

Få indblik i din krop og hjælp med at forbedre kostundersøgelser

DTU Fødevareinstituttet efterlyser deltagere til en undersøgelse, der skal forbedre den måde, data bliver indsamlet på i de nationale undersøgelser af danskernes kost- og aktivitetsvaner. Undersøgelsen skal vurdere, hvilken af to metoder der er bedst til at registrere, hvad folk spiser og drikker. Deltagerne får ved at deltage et indblik i deres krop gennem målinger af energiforbrug, fedtprocent, muskelmasse og aktivitetsniveau.Med jævne mellemrum gennemfører DTU Fødevareinstituttet nationale undersøgelser af danskerenes kost- og aktivitetsvaner. Data fra undersøgelsen bruges blandt andet til at udarbejde initiativer til at forbedre danskernes kost.Som et led i instituttets arbejde med løbende at optimere dataindsamlingsmetoderne skal forskere nu undersøge, hvilken af to metoder der er bedst til at registrere, hvad folk spiser og drikker. De har derfor brug for 120 deltagere til at..

Øllen for glutenallergikere og folk, der hader øl

Den formentlig første glutenfri øl lavet udelukkende på umaltet havre er udviklet på DTU Bryghuset. På grund af dens ukarakteristiske smag, appellerer den også til folk, som normalt ikke kan lide øl. Mere arbejde er dog nødvendigt, før den er klar til kommerciel produktion. DTU Bryghuset har til huse i DTU Fødevareinstituttet.Glutenallergikere må leve med en række begrænsninger i forhold til, hvad de lægger på deres tallerken. Men står det til studerende Mikkel Hansen ved DTU Fødevareinstituttet, skal de ikke frarøves muligheden for at nyde en kold øl til maden.Jagten på en anderledes ølI jagten på at fremstille en øl, der ikke er som alle andre, blev der først prøvet kræfter med produktion af en øl med klitgræs i hovedrollen. Idéen var dog bedre på papiret end i praksis, så næste forsøg gik ud på at udvikle en glutenfri øl brygget kun på havre – selvom havre er vanskeligt at arbejde..

Husbryggeriet Jacobsen lancerer Gylden Ale

Husbryggeriet Jacobsen har altid været drevet af innovation, men når Jacobsen Gylden Ale når butikkerne i denne uge, er husbryggeriet oppe på sin niende nylancering i år, og sætter dermed ny rekord for nylanceringer.”Det er en forfriskende, krystalklar ale, der forener en indledende sødme med en mild efterbitterhed, men det der egentlig har været sjovest har været samarbejdet med en supermarkedskæde. De ønskede en helt speciel øl inspireret af de engelske golden ales, der gik godt til hverdagsmad, såsom BBQ og fiskeretter. Det gør Gylden Ale”, siger Morten Ibsen, brygmester på Husbryggeriet Jacobsen. Ibsen fortæller, at det der fra begyndelsen har været målet for husbryggeriet Jacobsen er, at få øllen tilbage på spisebordet. ”Vi går på husbryggeriet Jacobsen meget op i at lave øl til mad. Vores kolleger i vinbranchen har været dygtige til at lære danskerne at drikke vin til maden, men..

Symposium sætter fokus på tarmbakterier og sundhed

Et symposium i København til november stiller skarpt på samspillet mellem tarmens bakterier og udvikling af kost- og livsstilrelaterede sygdomme. Oplægsholdere fra hele Europa vil fremlægge de nyeste studier, som kan belyse samspillet mellem tarmens bakteriesammensætning og menneskers sundhed. Det danske strategiske Gut, Grain and Greens (3G) forskningscenter, som ledes af DTU Fødevareinstituttet, og Det Danske Diabetes Akademi er værter for symposiet.Sammensætningen og aktiviteten af de mange myriader af bakterier, som lever i menneskets tarm, spiller en væsentlig rolle for sundheden. Et symposium i København den 24. og 25. november 2016 sætter fokus på den indflydelse, tarmbakterier kan have på stofskiftet og immunsystemet og dermed på sygdomme som eksempelvis type-2 diabetes.Oplægsholdere fra hele Europa vil fremlægge den nyeste viden fra studier af både mennesker og dyr, som er..

Antioxidanter i blæretang kan give fødevarer bedre smag

Blæretang fra danske farvande indeholder antioxidanter, som effektivt kan forhindre at fedtstoffer i en række produkter bliver harske, hvilket kan give en ubehagelig smag og lugt. Det viser et ph.d.-studie fra DTU Fødevareinstituttet. Mere forskning i antioxidanternes struktur og virkning er dog nødvendig, før fødevare-, kosmetik- og medicinalindustrien kan tage dem i brug.For nogle er tang noget, som kan gøre en tur på stranden til en ildelugtende oplevelse. Den blæretang, som skyller op på de danske kyster, kan dog i fremtiden vise sig at være særdeles brugbar. Den kan hjælpe med at give fødevarer en bedre smag eller forlænge både fødevarers og ansigtscremers holdbarhed.Antioxidanter i blæretangen er nemlig effektive til at forhindre harskning af fedtstoffer i fødevare- og hudplejeprodukter, som sker når luftens ilt oxiderer de umættede fedtsyrer, hvilket f.eks. i fødevarer kan give..

Ny upcoming trend - madlavning på lavasten

$(document).ready(function() { $("a.oembed").oembed(null,{ includeHandle: false, maxWidth: 428, maxHeight: 328 }); }); Nyt produkt i Danmark. Hot ny trend indenfor gastronomisk madlavning. Bliv en stjernekok med madlavning på en ægte brændende lavasten. Steg din steak perfekt på lavasten. Steg dit kød imens du spiser med dine gæster. Du kan også fryse den ned og server dessert på sættet eller køl den ned og server frisk sushi eller anret din tapas. Anvendelses mulighederne er uendelige.Hot stone madlavning er den hotteste nye trend inden for moderne og innovativ gastronomi. Med madlavning på lavasten kan du kokkerere på en helt unik måde, som gør det sjovt at tilberede f.eks. en lækker steak.Den unikke lavasten fungerer således, at den opvarmes på f.eks. grillen, i ovnen eller på komfuret...

Afrikansk kamelmælk bliver mere sikker med dansk viden

Dansk viden om mælkeproduktion og fødevaresikkerhed gør i et DANIDA-finansieret projekt afrikansk kamelmælk mere sikker at drikke og sikrer en bedre udnyttelse af mælken gennem udvikling af metoder til videre forarbejdning. DTU Fødevareinstituttet står i spidsen for projektet, som har til formål at udvikle den lokale fødevaresikkerheds- og mejeriekspertise i Østafrika. Fra Danmark indgår også Københavns Universitet og ingrediensvirksomheden Chr. Hansen i projektet.Kamelen kender de fleste danskere nok bedst fra feriefotos fra Saharaørkenen, men kameler er faktisk et almindeligt malkedyr i Afrika. De fleste kameler findes i Østafrika, og kamelmælk udgør op mod 9% af Afrikas samlede mælkeproduktion.Det meste af mælken bliver solgt upasteuriseret. Derved risikerer folk, som drikker mælken, at blive syge på grund af bakterier i den ubehandlede mælk. Produktionskæden går også glip af en..

Plantebaserede kosttilskud spises som ’forsikring’

Blandt brugere af plantebaserede kosttilskud er troen på en påstået gavnlig effekt den overvejende motivation for at spise tilskuddene. Mange opfatter dem som en slags forsikring mod forskellige lidelser, viser en undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet. Generelt har brugere af plantebaserede kosttilskud kun en begrænset viden om både det specifikke tilskud, de spiser, og de generelle anbefalinger for indtag af kosttilskud.Danskeres forbrug af kosttilskud er blandt de højeste i Europa. Tal fra DTU Fødevareinstituttet viser, at 64% af de 18-75-årige danskere bruger kosttilskud. Cirka 5% i aldersgruppen spiser kosttilskud med forskellige urter og planteekstrakter, eksempelvis ginkgo biloba, ingefær eller rød solhat.DTU Fødevareinstituttet har i en undersøgelse for Fødevarestyrelsen undersøgt grundene til, at folk vælger at tage et plantebaseret kosttilskud samt brugernes viden om både..

Kortlægning af fødevarers DNA kan afsløre fup

En kortlægning af DNA’et i en fødevare vil i fremtiden kunne bruges til at undersøge, om produktet indeholder de ingredienser, varedeklarationen lover. Udstyret til at kortlægge produkters DNA-profil kan dog ikke bruges rutinemæssigt endnu. Det er for dyrt og kræver specialistviden at analysere resultaterne. I takt med at udstyret bliver billigere og teknologien nemmere at anvende, kan DNA-profiler blive et udbredt værktøj i kampen mod fødevaresvindel og -forurening. Det viser et studie fra DTU Fødevareinstituttet.I det sidste årti har verden oplevet adskillige fødevareskandaler, hvor f.eks. mælkeblandinger er blevet tilsat melamin, og hestekød er blevet solgt som oksekød. Det har fået mange forbrugere til at kræve bedre sikkerhed for, at fødevarer indeholder de ingredienser, som varedeklarationen lover. En studerende på DTU Fødevareinstituttet har undersøgt, om det er muligt at bruge..

WHO anerkender DTU Fødevareinstituttets helgenomforskning

DTU Fødevareinstituttet er udnævnt som Verdenssundhedsorganisationens, WHO’s, første samarbejdscenter for genomics. Derved anerkender WHO instituttets pionerarbejde indenfor forskning i brugen af helgenomsekventering – en teknologi til at afdække mikroorganismers totale DNA-profil på én gang. Gennem samarbejdet skal instituttet blandt andet være med til at bane vejen for, at teknologien kan blive rullet ud i udviklingslande som et værktøj til at overvåge og bekæmpe fødevarebårne sygdomsudbrud.Verdenssundhedsorganisationen, WHO, har globalt en lang række samarbejdscentre. De støtter WHO’s arbejdsprogram indenfor forskellige områder ved f.eks. at indsamle og publicere data, udvikle evidensbaserede analyseværktøjer og protokoller, samt planlægge og gennemføre træningskurser.I Danmark har DTU Fødevareinstituttet siden årtusindskiftet været WHO’s samarbejdscenter for antibiotikaresistens i..

Fødevarekontrol tager længere tid i store virksomheder end i små

På baggrund af TV2-indslag om Gråsten Fjerkræ ønsker Fødevarestyrelsen at slå fast, at længden på Fødevarestyrelsens kontrolbesøg afhænger af virksomhedens aktiviteter.TV2 bragte i går kl. 22 et indslag om kontrollen med virksomheden Gråsten Fjerkræ. Fødevarestyrelsen kan konstatere, at indslaget havde en væsentlig mangel.I indslaget fremgik det, at Fødevarestyrelsens kontrolbesøg i virksomheden nu er cirka tre gange så lange, som de var, da virksomheden startede op i 2007. Dette er korrekt. Og det er også korrekt, at virksomheden skal betale et gebyr for den tid, Fødevarestyrelsens tilsynsførende bruger på besøget.Indslaget manglede dog svaret på, hvorfor Fødevarestyrelsens kontrolbesøg nu er længere, end de var i 2007.God grund til længere kontrolbesøgDa Fødevarestyrelsens kontrol med Gråsten Fjerkræ begyndte i 2007, var virksomheden en enkeltmandsvirksomhed, der udelukkende..

Nu kan du smage H.C. Andersens øl

I H.C. Andersens dagbog fra den 17.-18. oktober 1874 står der, at H. C. Andersen modtog 12 flasker Carlsberg Export og lovning på endnu flere hen over vinteren af Carlsbergs grundlægger, brygger J.C. Jacobsen. Baseret på et unikt historisk kildemateriale, der knytter direkte bånd mellem den verdenskendte forfatter H.C. Andersen og stifteren af Carlsberg J.C. Jacobsen, har husbryggeriet genskabt den øl, som H.C. Andersen drak i sine sidste leveår i anledning af H. C. Andersen festivallen i Odense 21.-28. august.H.C. Andersen boede dengang skiftevis i Nyhavn og på Rolighed hos familien Melchior på Østerbro, og havde for vane at gæste byens bedsteborgere til middag, konversation og almindelig selskabelighed. Det kan meget vel have været efter et sådant besøg i efteråret 1874, at J.C. Jacobsen besluttede sig for at sende et parti Carlsberg Export Lagerøl til forfatterens forplejning.”Vi..

Ny metode afslører hvor virus gemmer sig

En metode, der kan afsløre forskellige sygdomsfremkaldende virus på overflader som bordplader og inventar, er udviklet i et projekt i DTU Fødevareinstituttet. Metoden kan bruges til at teste forekomsten af virus i miljøet på f.eks. dagsinstitutioner, plejehjem, hospitaler og fødevarevirksomheder. Testresultaterne kan gøre det muligt at målrette rengøringen mod de steder, der udgør de største smittekilder.Virus er skyld i mange af de mave-tarm- og luftvejsinfektioner, som gør tusinder af danskere syge hvert år. Foruden direkte smitte imellem personer, bliver mange virus formodentligt overført via inficerede overflader som hænder, vaske og borde. Men hidtil har der ikke været effektive metoder til at bekræfte denne formodning.En metode til at afsløre forskellige sygdomsfremkaldende virus på overflader er nu udviklet i et projekt i DTU Fødevareinstituttet.Metode gør målrettet rengøring..

Advarsel til østers– og muslingesamlere ved Vestkysten

Fødevarestyrelsen fraråder, at man samler muslinger og østers i Vadehavet den kommende tid på grund af fund af algegifteDer er fundet algegift i muslinger fisket ved Horns Rev i Vesterhavet. Men selvom de giftige muslinger er fisket langt fra kysten, er det usikkert, hvor udbredt algegiften er. Derfor fraråder Fødevarestyrelsen, at man samler muslinger og østers i Vadehavet den kommende tid. Da algegiften kan flyttes med strømmen, kan det ikke afvises, at algegiften også kan have bredt sig langs Vestkysten.Algegiften, der er fundet i muslingerne, kaldes diarréfremkaldende skaldyrsforgiftning (DSP). Spiser man muslinger eller østers, der indeholder algegiften, kan det give både diarré og opkast.På Fødevarestyrelsens hjemmeside findes en række gode råd til private, som samler muslinger og østers. Her kan man også følge med i, hvor og hvornår det igen er sikkert at samle muslinger og..

Tag ny guide til det kulinariske Rom med uden overvægt

Tidligere i år udkom bogen Smagen af Rom, hvor Mette og Kenneth Rem har talt med 13 romere for at høre, hvor de foretrækker at gå på restaurant og café – og hvem bedre kan man spørge? Bogen er allerede blevet populær som en ny og anderledes guide til den evige stad, og nu kan den komme med på rejsen uden at tynge i kufferten, da Smagen af Rom fra 11. juli også bliver tilgængelig som e-bog.Rom er en by, der året rundt vrimler med mennesker fra hele kloden, som alle skal have noget at spise. For madelskere kan Rom byde på nogle af verdens bedste kulinariske oplevelser i de smukkeste omgivelser, men det kræver, man ved, hvor de findes. En garvet romer ved, at ikke alle veje fører til et godt spisested, og er man ikke kendt i byen, kan det kræve mange forgæves restaurantbesøg at finde det helt rigtige sted.Mette Rem har tidligere arbejdet som Italiensk Korrespondent for..

Butylparaben kan have flere hormonforstyrrende effekter

Forskning tyder på, at butylparaben – som f.eks. bruges i kosmetik og hudplejeprodukter såsom solcreme – har flere reproduktionsskadelige effekter end hidtil kendt. Forskere fra DTU Fødevareinstituttet har i et studie observeret hormonforstyrrende virkning på kønsudviklingen hos rotter, der i fostertilstanden bliver udsat for stoffet. De har i rotterne målt nedsat sædkvalitet samt ændringer i prostata, testikler, brystvævsudvikling og æggestokkeParabener bruges som konserveringsmidler i f.eks. kosmetik og hudplejeprodukter som solcreme for blandt andet at forhindre bakterievækst. Fordi parabener længe har været mistænkt for at være hormonforstyrrende, har de været genstand for adskillige videnskabelige studier. Resultaterne har ført til, at visse parabener ikke må bruges i fødevarer og kosmetik EU, mens der for andre er sat en sikkerhedsgrænse for tilsætning af stoffet i forskellige..

Begræns indtaget af abrikoskerner og undgå forgiftninger

Ved at spise en halv stor abrikoskerne, svarende til et kvart gram, risikerer voksne at overskride den sikre grænse for indtag af stoffer, som i kroppen bliver omdannet til den giftige blåsyre. For småbørn kan indtaget være for stort ved at spise mere end 0,06 gram kerne. Det slår den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, fast i en ny videnskabelig vurdering.Abrikoskerner indeholder naturligt forekommende såkaldte cyanogene glykosider, som kan frigive det giftige hydrogencyanid (blåsyre), hvis man findeler eller tygger dem. Den type stoffer er også kendt fra bittermandler, mens de kun findes i lave mængder i almindelige mandler.Mennesker, som spiser for mange abrikoskerner, kan derfor ifølge EFSA opleve opkastning og hjertebanken. I svære tilfælde kan sådanne forgiftninger føre til vejrtrækningsbesvær, kramper og bevidstløshed, og i værste fald er de dødelige. Der er ikke..

Fødevarestyrelsen lukker ulovlig slagter ved Snedsted

Fødevarestyrelsen opfordrer forbrugere, der har købt blandt andet svin, lam og kalv fra den ulovlige slagter til at kassere varerne.Fødevarestyrelsens Rejsehold lukkede fredag en ulovlig slagtervirksomhed på adressen Tøttrupvej 7 og 9, 7752 Snedsted i Thy. Fødevarestyrelsen opfordrer forbrugere, der har købt kød fra svin, får, lam, geder, hest og kreaturer fra adressen til at kassere varerne eller levere dem tilbage, da de er produceret under stærkt uhygiejniske forhold. Dyrene har heller ikke været dyrlægekontrolleret hverken før eller efter slagtning. Det kan derfor ikke udelukkes, at de kan have været syge på slagtetidspunktet. På adressen er slagtning og opskæring sket i stalden, blandt levende dyr og uden den lovpligtige skadedyrssikring. På stedet fandt Fødevarestyrelsen flere færdigpakkede og nedfrosne fødevarer, der indeholdt både fluer, halm og gødningsrester. I forbindelse..

Esben Lunde Larsen lancerer millionpulje mod madspild

Med en ny tilskudspulje vil miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen støtte projekter, der kan gøre en forskel i kampen mod madspild i alt fra fødevareproduktion til hjemme hos forbrugerne.Den gennemsnitlige dansker har lidt mere end ét kilo madspild om ugen, og en husstandsfamilie smider mad ud for mindst 3200 kroner om året. Det er både belastende for miljøet og økonomien. Derfor åbner miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen nu en ny tilskudspudspulje, der vil uddele over fem millioner kroner til projekter, der kan barbere madspildet i Danmark.- Alene forbrugerne og detailhandelen spilder hvert år så meget mad, at det svarer til 9.730 indkøbsvogne fulde af mad hver dag! Og der er mere endnu, for madspildet forekommer i alle led fra produktion til erhverv, engros, supermarkeder og hjemme hos forbrugerne. Det er spild af penge at kassere værdifuld mad og samtidig et..

Intet ætsende i uåbnede flasker fra Bubbas Bar i Middelfart

Fødevarestyrelsen konkluderer, at der ikke oprindeligt har været noget galt med produkterneFødevarestyrelsens laboratorier har undersøgt 20 uåbnede flasker, der er hentet på Bubbas Bar i Middelfart søndag aften. Ingen af flaskerne indeholdt spor efter ætsende væsker. Det samme er tilfældet med prøver, som er taget fra uåbnede flasker i detailhandlen. På grundlag af Fødevarestyrelsens undersøgelser er konklusionen nu, at der ikke oprindeligt har været noget galt med produkterne.Der er derimod fundet ætsende væske i prøver af indholdet i åbne flasker fra Bubbas Bar. Politiet efterforsker, hvordan det kan være havnet der. Se pressemeddelelse fra Fyns Politi.Fødevarestyrelsen har ikke modtaget andre forbrugerhenvendelser om symptomer på ætsninger som dem, der er set hos de forbrugere, som var på Bubbas Bar natten til søndag. Fødevarestyrelsen opfordrer fortsat forbrugerne, der har været..

Stoffer i kød kan være kræftfremkaldende

Befolkningsundersøgelser peger på en mulig sammenhæng mellem indtag af kød og udvikling af kræft. Kød kan indeholde kræftfremkaldende stoffer, men er også en vigtig ernæringskilde til jern. Det viser en undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet, som har gennemgået den videnskabelige evidens i en række studier af kødindtag og kræftrisiko. Forbrugere kan selv mindske risikoen ved ikke at branke kød under tilberedningen og ved at spise rigeligt med fuldkorn, frugt og grønt.DTU Fødevareinstituttet har gennemgået resultaterne fra en række amerikanske og europæiske befolkningsundersøgelser og andre studier for at undersøge, hvilke stoffer i kødet, der påvirker risikoen for at udvikle kræft.Kød er en del af de fleste danskeres kost, og kødet bidrager betydeligt til vores indtag af flere vigtige næringsstoffer. Særligt kvinder i den fødedygtige alder har et stort behov for jern, som bl.a...

Madens transittid er en nøglefaktor for en sund fordøjelse

Den transittid, maden er om at bevæge sig igennem et menneskes tarm, har afgørende betydning for mængden af skadelige nedbrydningsprodukter, der produceres undervejs. Det betyder, at madens transittid er en nøglefaktor for et sundt fordøjelsessystem. Det har forskere fra DTU Fødevareinstituttet påvist og fået offentliggjort i det anerkendte tidsskrift Nature Microbiology.Maden skal igennem en cirka otte meter lang tarm, fra den kommer ind i et voksent menneskes mund, til den kommer ud i den anden ende. I nyere tid har forskningen i høj grad været optaget af den indflydelse tarmens bakteriesammensætning har på, hvor sundt fordøjelsessystemet er.Nu har postdoc Henrik Munch Roager ved DTU Fødevareinstituttet i sit ph.d.-projekt fra DTU Fødevareinstituttet undersøgt, hvordan madens transittid igennem tarmen påvirker bakteriernes rolle i fordøjelsessystemets aktivitet og..

Undgå de værste bøffer ved grillen

Temperaturen står på sommer, øllerne på køl og menuen på grillmad. Men hvert år glemmer mange borgere at tage hånd om hygiejnen.Mange grill-entusiaster har styr på både rødglødende kul, blå gasflammer og saftige burgere. Men de er ikke opmærksomme på, at blot få dråber kødsaft fra råt kød med campylobacterbakterier, er nok til at sende gæsterne fra bordet med et maveonde og senere diarré eller opkast. Og hvert år bliver flere hundrede borgere syge, når Danmark for alvor fyrer op for kuglegrillen eller gasorgelet på terrassen.- Hver sommer i grillsæsonen oplever vi, at særligt mange bliver syge af campylobacterbakterier, når de griller. Mange glemmer, at der kan være bakterier i den rå kødsaft fra de lækre bøffer. Andre får ikke lige husket håndhygiejnen, når grillen syder, og der er langt fra grillen og til varmt vand og håndsæbe i køkkenet, fortæller Gudrun Sandø fra..

Danske importører har styr på frugterne

Ni ud af ti importører af frugt og grønt opfylder de krav, der skal sikre, at forbrugere trygt kan sætte tænderne i fx en banan fra udlandet.??Næsten alle importører lever op til de sikkerhedskrav, der er for import af vegetabilske fødevarer som bl.a. frugt, grønt og krydderier. Det viser Fødevarestyrelsens seneste kontrolkampagne på området. Ni ud af ti importører var registreret korrekt som importør og kunne både dokumentere, hvor produkterne kom fra og fremvise en grundig egenkontrol. Den skal blandt andet vise, at man kender til de risici, der er forbundet med en vare og dens oprindelsesland. Ud over de mange glade smileys blev der også givet 20 sanktioner i forbindelse med kontrolkampagnen. De fleste sanktioner var indskærpelser, som medfører en mellemtilfreds smiley og et opfølgende kontrolbesøg. En enkelt importør fik et påbud om at stramme op på sin egenkontrol. Der blev..

Solide data er vigtigt våben i kampen mod antibiotikaresistens

Solide data om både antibiotikaforbrug og -resistens er et afgørende våben i kampen mod resistente bakterier. I Danmark har den erkendelse allerede for 20 år ført til oprettelsen af overvågningsprogrammet DANMAP, som siden har inspireret globalt. Senest har EU’s sundhedskommissær været i Danmark og set nærmere på programmet, og American Society for Microbiology har lavet en video om de danske erfaringer. Forskere fra DTU Fødevareinstituttet har fra begyndelsen spillet en central rolle i DANMAP.Ved gentagen brug kan pencillin og andre typer af antibiotika miste deres virkning, fordi bakterierne udvikler resistens overfor stofferne. Det kan gøre det sværere – og i værste fald umuligt – at behandle bakterieinfektioner hos både mennesker og dyr. Antibiotikaresistens koster ifølge tal fra EU hvert år 25.000 europæere livet.Det danske overvågningssystemI Danmark har forskere, myndigheder og..

Drømmejob: På luksusbåd til paradis - ALT betalt

Er du én af de 741.000 seere, der uge efter uge drømte dig væk til livet på havet, efter at have set Mikkel Beha opleve verden i Kurs mod fjerne kyster? Nu kan drømmen blive til virkelighed. Boatflex - havets Airbnb, søger en søfarer til at sejle rundt til verdens smukkeste sejldestinationer og skrive om sine fantastiske oplevelser.Den heldige person får eksempelvis mulighed for at cruise rundt blandt sejlerparadiset New Zealands myriader af eksotiske øer og strande. Eller måske opleve de bjertagende fjorde i Nordnorge under nordlysets skær. Undervejs skal der ’checkes’ ind på det væld af lokale seværdigheder og oplevelser sejldestinationerne tilbyder. Direktør for Boatflex Jakob Bojesen udtaler om jobbet: ”Boatflex vil gerne inspirere flere mennesker til at tage ud og sejle. Den inspiration tror vi, at vi kan fremelske ved at sende en medarbejder rundt og give sin..

Monster får ny energi 1. september

Fra 1. september 2016 overtager Carlsberg ansvaret for Monster Energy, og udvider porteføljen med et af verdens største energimærker.I Monster Energy får Carlsberg en ekstremt kompetent partner, som har stor erfaring inden for kategorien. Med Carlsbergs eksekveringsstyrke er der således skabt et stærkt makkerpar.”Monster er ved at blive indarbejdet i vores planer og aktiviteter for 2017, for at sikre det momentum, som Monster kommer med. Så vi bygger videre på de planer, som Monster har for deres brands”, siger Mark Kenny Petersen, der er Commercial Manager for Energy i afdelingen for Marketing Soft Drinks.De sidste 12 måneder vokser energikategorien med 12,8% i værdi ifølge Nielsen*. Monster Energy har i samme periode haft en værdiandel på 14%, og er vokset med 14,2% de seneste 12 måneder målt på værdi i Danmark.”Lige nu arbejder vi på at sikre en god integration af en ny stærk..

Skyl din salatmix for en sikkerheds skyld

Hver 10. dansker mener, at salat fra plastikbakker er så rent, at det ikke behøver blive skyllet. Det viser en ny undersøgelse af danskernes køkkenvaner.Hylderne bugner lige nu af sæsonens skønne krydderurter, salater, bær og grøntsager. Desværre tror en ud af ti forbrugere, at al salat, pakket i plastikbakker, er spiseklart. Derfor undlader de at skylle det og udsætter dermed sig selv for risikoen for en omgang dårlig mave.For selv om produkter som fx salatmix i bakke eller basilikum i potte ser spiseklare ud, så kan de indeholde bakterier og virus, der ikke kan ses med det blotte øje. Bakterier og virus på salater mm. kan stamme fra jord, forurenet vandingsvand, gødning eller fra hænder under plukningen.Nogle producenter vælger at skylle salaten og skrive det på pakken, men det er ikke et krav.- Det er heldigvis langt fra alt grønt, der er forurenet med bakterier og virus. Alligevel..

Fødevarestyrelsen sætter danskernes køkkenvaner under lup

Mange af os har indgroede vaner, der kan gøre os syge af den mad, vi laver, viser en ny undersøgelse af danskernes køkkenvaner.Selvom de fleste af os har styr på køkkenhygiejnen, så skærer en ud af ti gladelig salat på det samme skærebræt, som vi lige har skåret rå bøffer på - uden at vaske det af inden. Og vi får heller ikke altid vasket hænder undervejs i processen. Det viser en ny undersøgelse af forbrugernes hygiejne i køkkenet, som Megafon har lavet for Fødevarestyrelsen. Nedkøling og opvarmning kan også være svært Undersøgelsen, der omfatter 1.600 forbrugere, viser, at de fleste generelt er opmærksomme på hygiejnen i køkkenet, men at der er flere områder, hvor der er plads til forbedring. Blandt andet lader én ud af fem af de adspurgte den varme mad stå fremme i mere end tre timer, efter det er lavet, lige som hver tiende ikke opvarmer madrester tilstrækkeligt. Begge dele kan..

Æblers C-vitaminindhold stabilt gennem generationer

Når forbrugere i dag sætter tænderne i et Ingrid Marie æble, får de cirka lige så meget C-vitamin fra frugten, som deres bedsteforældre gjorde for 65 år siden. Det viser tal, som DTU Fødevareinstituttet publicerer i forbindelse med den fjerde internationale vitaminkonference, der bliver holdt i København den 25.-27. maj 2016. Det gennemsnitlige C-vitaminindhold i æbler på det danske marked har generelt været relativt stabilt siden starten af anden verdenskrig.De danske dyrkningsforhold for frugt og grøntsager er undertiden blevet beskyldt for at udpine jorden med et faldende vitamin- og mineralindhold i de dyrkede afgrøder til følge. Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet har løbende undersøgt danske fødevarers indhold af vitaminer og mineraler og kan ikke finde belæg for den påstand.Stabilt C-vitaminindhold i æbler gennem tidenEn analyse fra DTU Fødevareinstituttet af det..

Danske fødevarekompetencer skal på menuen i Kenya

Miljø - og fødevareminister Esben Lunde Larsen har i dag underskrevet en samarbejdsaftale, som skal øge fødevaresikkerheden i Kenya og bane vejen for danske virksomheder.Dansk viden og erfaringer inden for fødevareproduktion skal hjælpe Kenya med at producere mere frisk frugt, flere grøntsager og flere sikre mejeriprodukter.Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen, der er på eksportfremstød i Kenya, har i dag underskrevet en samarbejdsaftale på landbrugsområdet med sin kenyanske ministerkollega. Aftalen skal sikre, at dansk viden inden for sporbarhed og fødevaresikkerhed kan komme kenyanske myndigheder til gode.- Kenya har et betydeligt potentiale som madproducerende og madeksporterende land, og det er positivt, at vi kan få lov til at bidrage med dansk ekspertise på et voksende marked. Samtidig åbner et øget samarbejde på landbrugsområdet for, at danske løsninger inden for fx..

Fransk krølsalat smittede 400 danskere med roskildesyge

Det var fransk krølsalat, som i starten af april gav mere end 400 danskere roskildesyge. Efterforskningen af sygdomsudbruddet er sket i regi af Den Centrale Udbrudsgruppe, som består af repræsentanter fra Statens Serum Institut, Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet.Kilden til de mange alvorlige mavetilfælde, som i starten af april ramte 23 selskaber og mere end 400 danskere, var Lollo Bionda salat fra Frankrig. Det viser resultaterne af den efterforskning, som Statens Serum Institut, DTU Fødevareinstituttet og Fødevarestyrelsen har gennemført i fællesskab i jagten på årsagen til et af de senere års største udbrud af norovirus i Danmark. Heldigvis reagerede den danske importør hurtigt og tilbagetrak krølsalaten, da firmaet i begyndelsen af april modtog de første meldinger om, at forbrugere var blevet syge. Salaten var solgt fortrinsvis til restauranter og cateringfirmaer. Fordi..

Stauning Whisky leverer malt til den nye Jacobsen Porter

Husbryggeriet Jacobsen lancerer i dag en ny Porter, der er brygget med røgmalt fra den jyske hede.Det er røgmalt fra den jyske hede, man kan smage, hvis man får fingre i Husbryggeriets nye porter, der til at begynde med kun er brygget i 20.000 liter, og har fået det enkle navn Jacobsen Porter.”Vi har igennem en årrække drømt om at udvide sortimentet med en god fyldig porter til at matche alt fra kraftfulde kødretter til stærke oste og cremede chokoladedesserter. Vi anvendte tørverøget malt fra Storbritannien i vores Mermaid Porter fra 2013, og var ikke i tvivl om, at der også skulle tørverøget malt i den nye porter, men helst røgmalt fra den jyske hede. Det gav partnerskabet med Stauning Whisky mulighed for, og resultatet er særdeles godt”, siger Brygmester Morten Ibsen.”Samarbejdet med Stauning Whisky kom i stand takket være vores produktionsleder på Jacobsen, Michael Rahbek, der..

Gode råd om mad uden gluten

En pjece med vejledning i, hvordan mennesker med cøliaki spiser en kost fri for gluten, er udkommet i en opdateret udgave. Den nye version indeholder bl.a. information om den seneste lovgivning på området og nye anbefalinger for gluten i småbørnskost. DTU Fødevareinstituttet er medforfatter på pjecen.Cirka en procent af den danske befolkning lider af den kroniske sygdom cøliaki, som er intolerance overfor proteiner, der findes i bl.a. hvede, rug og byg. Disse kornproteiner kaldes i daglig tale gluten.DTU Fødevareinstituttet er medforfatter på pjecen: Cøliaki og mad uden gluten, som beskriver hvad sygdommen er, hvordan den diagnosticeres og behandles, og hvordan man spiser en kost, der er glutenfri. Pjecen er nu udkommet i en femte udgave, som afspejler ny lovgivning på området. Særligt reglerne om oplysningspligt for ikke-færdigpakkede fødevarer er ændret. Der er også kommet nye..

Helt fint at stege i planteolie

Der er ikke videnskabeligt belæg for, at folk skal gå udenom koldpressede olier som fx jomfruolivenolie, når de steger mad derhjemme. Det viser en undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet af den effekt, som stegetid og -temperatur har på fedtsyresammensætningen i og harskning af forskellige spiseolier.I danske hjem er stegning en af de mest brugte måder at tilberede mad på. Fødevarestyrelsen anbefaler, at danskere vælger planteolier eller bløde/flydende margariner til at stege i.Alligevel er mange koldpressede olier fra tid til anden udråbt som uegnede til det formål. De beskyldes for at være ustabile ved stegning, og for at de flerumættede fedtsyrer derfor harsknes. Det betyder, at der bliver dannet potentielt sundhedsskadelige nedbrydningsprodukter, eller at de omdannes til transfedtsyrer, som øger risikoen for livsstilssygdomme som hjertekarsygdomme og kræft.DTU Fødevareinstituttet..

Få vegansk velvære i din hverdag

Et stigende antal danskere vælger kødet fra på grund af etiske og miljøbevidste overvejelser. Der er efterhånden stor enighed om, at vi bliver nødt til at spise mindre kød i dagligdagen. Mia Sommer er en passioneret madblogger, veganermor og kogebogsforfatter, der i sin nye bog "Vegansk velvære" præsenterer 110 inspirerende opskrifter fyldt med grøntsager, bælgfrugter og gode kornprodukter.Vegansk velvære henvender sig til alle, som er interesseret i en grønnere og sundere hverdag. Opskrifterne er nemme at gå til og tager udgangspunkt i råvarer, som du kan købe i et normalt supermarked. Bogen har desuden gode råd om ernæring, veganske basisvarerog vegansk børnemad.Mia Sommer gør det nemt at vælge en grøn hverdag. I bogen får du opskrifter som en spicy chili sin carne, en kraftig kartoffelcurry, quinoasalat med bagte auberginer eller en bønnesalat med pesto. For Mia Sommer handler..

Ny metode til at bestemme fødevarers indhold af uorganisk arsen

En ny europæisk metode til at analysere fødevarers indhold af uorganisk arsen er udviklet på DTU Fødevareinstituttet. Uorganisk arsen er ifølge Verdenssundhedsorganisationen, WHO, kræftfremkaldende, og præcise målinger er nødvendige for at tjekke, om mængden af stoffet i forskellige fødevarer holder sig under de europæiske grænseværdier, der er sat for at beskytte forbrugere.Uorganisk arsen er et stof, som forekommer naturligt i jord, vand og visse fødevarer. Hovedkilderne i den danske kost er ris og risprodukter.Ifølge WHO er uorganisk arsen kræftfremkaldende, og i 2009 vurderede den Europæiske Fødevaresikkerhedsautoritet, EFSA, at stoffet er giftigt i lavere doser end tidligere beregnet. I 2015 fastsatte EU grænseværdier for uorganisk arsen i ris og risprodukter. Samme år udsendte EU også en henstilling til medlemslandene om at øge overvågningen af uorganisk arsen i fødevarer for at..

Esben Lunde Larsen: Vigtigt med koordineret indsats mod fødevaresvindel

De europæiske myndigheder har i 2015 i en stor koordineret operation beslaglagt falske fødevarer for millioner af kroner. Farvede oliven og forfalsket vin på det europæiske marked understreger vigtigheden af en fælles indsats mod fødevaresvindel, siger miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen.Svindlen med fødevarer i Europa vokser massivt i disse år. Sådan lyder konklusionen efter afslutningen på en stor fælleseuropæisk jagt på falske vine, fortyndet spiritus og fordærvede fødevarer. Indsatsen Operation OPSON er tilrettelagt af Europol og INTERPOL og er gennemført i tæt samarbejde med myndighederne i flere EU-medlemslande, heriblandt Danmark, samt flere lande uden for EU. I alt har mere end 50 nationer deltaget i operationen.- Danmark ser med stor alvor på fødevaresvindel. Fødevarer krydser grænser, og derfor er det helt afgørende, at vi koordinerer vores kontrolindsats med andre..

Helhedsvurdering: Hvor sundt er det du spiser?

Det vi spiser påvirker vores helbred, men i hvilket omfang en specifik fødevare er god eller dårlig er ofte svært at afgøre. Der er imidlertid udviklet metoder til videnskabeligt at vurdere fødevarers sundhedsmæssige nettogevinst. DTU Fødevareinstituttet forsker i, hvordan sådanne helhedsvurderinger kan udvikles og optimeres.Mange fødevarer kan have både positive og negative sundhedsmæssige egenskaber. Fisk indeholder eksempelvis gode fedtsyrer, men kan også indeholde tungmetaller, og nødder indeholder gavnlige fedtstoffer, men kan desuden indeholde kræftfremkaldende gifte fra skimmelsvampe (aflatoksiner). Hvis man ikke afvejer de forskellige sundhedsmæssige konsekvenser, kan det være svært at finde ud af, om man skal vælge en fødevare til eller fra.Det er for nyligt blevet muligt objektivt at veje de positive og negative egenskaber ved enkelte fødevarer eller fødevaregrupper op mod..

Gourmethotdogs på fransk

Send smagsløgene i himlen, og server hotdogs, som dine gæster aldrig har smagt dem før, eller forkæl dig selv og dine nærmeste med denne delikatesse!Send smagsløgene i himlen, og server hotdogs, som dine gæster aldrig har smagt dem før, eller forkæl dig selv og dine nærmeste med denne delikatesse!Hotdogs hører til blandt favoritterne for de fleste, og med hjemmelavede gourmethotdogs sikrer du dig både jubel og gode smagsoplevelser, hvis du overrasker med disse. For hotdogs er meget mere end den røde pølse i et hvidt brød. Selv om den klassiske pølsevogn på de danske gågader altid har været velbesøgt, så er hotdogs blevet endnu mere populære, hvor utroligt, det end lyder.I Gourmethotdogs på fransk finder du opskrifter på 60 udsøgte varianter af den ellers klassiske ret. Retterne tager udgangspunkt i forskellige pølser, der beskrives i bogen. Prøv for eksempel en ROYAL hotdog..

Danmarks 25 bedste dessertbloggere 2016

Danmarks bedste dessertbloggere er fundet, og igennem udvalget af utallige danske blogs har juryen udvalgt de 25 bedste. DagligvarerNettet, Danmarks slikportal online, har kåret de bedste danske dessertbloggere i 2016.”De 25 dessertbloggere er en inspiration for alle danskere, når jagten efter den perfekte dessert til festen eller noget hurtigt sødt til fredag aften, er sat ind” Nicolaj Nielsen, DagligvarerNettet.dk. Juryen har især lagt vægt på, at hver af de 25 dessertbloggere har en naturlig interesse for at give læserne gode og gennemarbejdet opskrifter, som guider og fremviser processen frem mod det endelige resultatet. Bloggerne har et talent for at finde præcis de ingredienser, som skaber den perfekte dessert og de kommer altid i mål og kan fremvise deres læsere for utrolige flotte og smagfulde billeder.Hver blogger fik en række af deres bedste opskrifter gennemgået, og ud fra..

Værd at vide om cøliaki og mad uden gluten

Når man hos lægen har fået konstateret cøliaki, og derfor ikke kan tåle gluten, er det vigtigt at spise mad, der er glutenfri. En ny pjece giver informationer om sygdommen og kommer med gode råd til mad og indkøb.Cøliaki er en sygdom i tyndtarmen, der ses hos både børn og voksne. Op mod en procent af befolkningen lider af sygdommen. Cøliaki kan medføre alvorlige gener og senfølger, hvis man ikke livet igennem følger en diæt uden gluten fra hvede, rug og byg. Børn og voksne med cøliaki bør derfor også have regelmæssig kontakt med sundhedsvæsenet.Vigtigt, at diagnosen stilles korrektSymptomerne på cøliaki kan være meget forskellige – lige fra svære symptomer fra mavetarmkanalen til meget ukarakteristiske og lette symptomer. Det kan derfor være svært at få stillet diagnosen. ”Er der mistanke om cøliaki, er det imidlertid vigtigt at tage kontakt til lægen og blive undersøgt, før man..

Her er årets bedste restaurant i Østjylland

Frøken Koch i Aarhus er den østjyske restaurant, som har fået de bedste anmeldelser fra gæsterne i hele 2015. Det viser en ny opgørelse fra bookingsitet DinnerBooking.com.Det er ikke nogen hemmelighed, at brødrene Koch gør det godt på madfronten med deres tre restauranter, Koch, Det Glade Vanvid og Frøken Koch. Men det udmønter sig ikke blot i roser fra restaurantanmeldere – også gæsterne står parat med rosende ord. Det bliver nu ekstra tydeligt i en ny opgørelse fra bookingsitet DinnerBooking.com, der viser, at Frøken Koch er den restaurant i Østjylland, der gennemsnitligt har fået de mest positive anmeldelser i hele 2015. Store ambitionerDet er Michael Koch, der har den daglige ledelse af køkkenet på Frøken Koch, og han fortæller, at der da også er store ambitioner for stedet: ”Vi går sindssygt meget op i det her, og har store ambitioner for Frøken Koch - jeg vil jo gerne, at vi kan..

Globale tal for sygdomsbyrden fra fødevarer

Hvert år bliver hver tiende verdensborger syg af den mad, de spiser, og 420.000 dør som følge heraf. Det viser en rapport fra Verdenssundhedsorganisationen, WHO, som afdækker sygdomsbyrden ved fødevareoverførte sygdomme på globalt plan. Forskere fra DTU Fødevareinstituttet har bidraget væsentligt til arbejdet.Viden om den fødevarebårne sygdomsbyrde er vigtig for at sætte mål for folkesundheden, prioritere ressourcer til kontrol og forebyggelse, og for at måle sygdommenes konsekvenser for folkesundheden og økonomien. Statistikker over fødevarebårne sygdomme viser dog kun toppen af isbjerget, fordi kun få mennesker går til lægen, når de bliver syge af noget, de har spist. WHO har igennem det sidste årti med hjælp fra forskere fra hele verden arbejdet på at producere data, der kan korrigere for underrapportering og underdiagnosticering og derved finde frem til den reelle sygdomsbyrde –..

Sådan sørger du for sund mad på offentlige institutioner

Hvordan sammensætter man den sundeste menu for vuggestuebørn, plejehjemsbeboere eller sygehuspatienter? Og hvad nu, hvis menuen skal dække alle måltiderne på en døgninstitution? De spørgsmål og mange flere besvarer en ny, opdateret udgave af bogen ”Anbefalinger for den danske institutionskost”, som Fødevarestyrelsen, Sundhedsstyrelsen og DTU Fødevareinstituttet står bag.Med den nye, opdaterede udgave af ”Anbefalinger for den danske institutionskost” i hånden kan alle med ansvar for kosten på offentlige institutioner sikre sig, at de har den nyeste viden om kost og ernæring, når måltiderne skal planlægges. Det gælder fx administratorer, læger, sygeplejersker, sygehjælpere, økonomaer, ernæringsassistenter og kliniske diætister. Den mad, der serveres på de offentlige institutioner, skal både være sund, smage godt og se indbydende ud. Måltidet spiller nemlig en afgørende rolle for både..

DING! DING! DING! Tuborg ringer ind til snerydning

Julen varer lige til påske, men derimellem kommer snerydning. I hvert fald hvis man skal tro Tuborg, der inviterer til snerydning på landets barer, cafeer og beværtninger fredag den 8. januar.”Man siger julen varer lige til påske, men fredag rydder vi den sidste sne. Carlsbergs 250 nisser kommer ikke, mistelten er pillet ned, og nissehuerne pakket væk, men der er stadig Tuborg Julebryg i hanerne ude på landets barer, og den vil vores kunder gerne have tømt inden påske. Derfor inviterer vi til snerydning med en række gode tilbud klar på landets barer”, siger Christian Sveigaard, der er Sr. Brand Manager for Tuborg.”J-dag er siden 1990 blevet en del af danskernes juletraditioner. Den markerer, at vi går ind i juleperioden. Snerydning er en ny tradition, som vi afprøvede sidste år med stor succes, hvor vi sammen afslutter juleperioden. Og så er det sidste chance for at smage på sneen...

Slankemidler med hindbærketon kan være skadelige

Hvis julen har gjort bukselinningen lidt for stram, og et slankemiddel virker fristende i et forsøg på at genvinde figuren, råder forskere fra DTU Fødevareinstituttet til at være forsigtig med at købe produkter på nettet, der indeholder hindbærketon. Kun ganske få undersøgelser har vurderet hindbærketons sikkerhed. En ny undersøgelse fra forskerne peger på, at stoffet kan have adskillige skadelige effekter.Stoffet 4-(4-hydroxyphenyl)-2-butanon, der populært kaldes hindbærketon, giver hindbær det meste af deres smag. Stoffet er godkendt til brug som aromastof i fødevarer i ganske små mængder. Et kilo hindbær indeholder 0,009-4,3 mg hindbærketon, så stoffet findes kun i meget små mængder i den friske frugt. Derfor anvender industrien hovedsageligt hindbærketon, der er kemisk fremstillet eller produceret ved hjælp af mikroorganismer. Lille viden om indtag i store doserEn voksen person..

Restaurant Bind i Kruså blandt Danmarks mest populære restauranter

I november måned har over 20.0000 gæster bedømt deres restaurantbesøg via DinnerBooking.com, og Restaurant Bind i Kruså er helt i top.Så er der godt nyt til beboere i Kruså og omegn: Nu behøver de nemlig ikke at bevæge sig langt for at besøge en af Danmarks bedste restauranter. En ny opgørelse fra bookingsitet DinnerBooking.com, der er baseret på 20.556 gæsteanmeldelser viser, at Restaurant Bind i Kruså er den restaurant både på Fyn og i Jylland, der har fået de bedste gæsteanmeldelser i november måned. Restauranten i Kruså har bl.a. udkonkurreret prisbelønnede restauranter som Lieffroy i Nyborg. Stort fokus på gæsterneRestaurant Bind har samlet set fået 5,73 ud af 6 point fra gæsterne, og ifølge restauratør Pia Bind kan de positive anmeldelser bl.a. tilskrives et særligt fokus på gæsterne: ”Vi har meget fokus på at få gæsterne til at føle sig velkomne – eksempelvis starter deres..

Ny og forbedret adgang til danske fødevaredata

DTU Fødevareinstituttet har lanceret en ny database for fødevaredata i Danmark. Fødevaredata, som databasen kaldes, er en mobilvenlig afløser for Fødevaredatabanken. Den indeholder opdaterede oplysninger om forskellige fødevarers indhold af næringsstoffer, omfatter flere fødevarer end tidligere og giver brugere af databasen nye søgemuligheder.I mere end 125 år er oversigter over fødevarers indhold af næringsstoffer blevet udarbejdet i Danmark. De første officielle danske næringsstoftabeller blev udgivet i 1980’erne. Siden 2002 har DTU Fødevareinstituttet gjort disse tabeller tilgængelige online via Fødevaredatabanken.DTU Fødevareinstituttet har i december 2015 lanceret en ny og mere brugervenlig database, der kaldes Fødevaredata, Frida. Databasen indeholder opdaterede oplysninger om næringsstoffer i mere end 1.100 fødevarer på det danske marked. Den viser op til 113 næringsværdier for..