Danske fødevarekompetencer skal på menuen i Kenya

Lagt på habengut.dk den 27-05-2016 af Thomas


Miljø - og fødevareminister Esben Lunde Larsen har i dag underskrevet en samarbejdsaftale, som skal øge fødevaresikkerheden i Kenya og bane vejen for danske virksomheder.Dansk viden og erfaringer inden for fødevareproduktion skal hjælpe Kenya med at producere mere frisk frugt, flere grøntsager og flere sikre mejeriprodukter.

Miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen, der er på eksportfremstød i Kenya, har i dag underskrevet en samarbejdsaftale på landbrugsområdet med sin kenyanske ministerkollega. Aftalen skal sikre, at dansk viden inden for sporbarhed og fødevaresikkerhed kan komme kenyanske myndigheder til gode.

- Kenya har et betydeligt potentiale som madproducerende og madeksporterende land, og det er positivt, at vi kan få lov til at bidrage med dansk ekspertise på et voksende marked. Samtidig åbner et øget samarbejde på landbrugsområdet for, at danske løsninger inden for fx mejeribranchen og maskinbranchen kan komme ind på markedet, hvilket både vil gavne antallet af danske arbejdspladser og produktionen af flere og mere sikre fødevarer i Kenya, siger Esben Lunde Larsen.

Tætte relationer mellem danske og kenyanske fødevaremyndigheder skal medvirke til at åbne markedet i Kenya for eksport fra Danmark og repræsenterer en væsentlig hjørnesten i fremtidigt samarbejde mellem danske og kenyanske fødevarevirksomheder.

Aftalen vil støtte de kenyanske fødevaremyndigheder i at tilføre værdi til landbrugsprodukter og dermed støtte landet i at forsyne befolkningen med sikre fødevarer og nå sit eksportpotentiale.

Kenya rykkede 28 pladser op på Verdensbankens 2016 indeks over erhvervsvenlighed (Ease of Doing Business Index) i forhold til 2015. Dette vidner om et stort vækstpotentiale og Kenya udgør et vigtigt regionalt handelsmæssigt knudepunkt i Østafrika.

Et stigende antal danske virksomheder er aktive i Kenya, der i 2014 aftog danske varer for 222 mio. kroner. Der vurderes dog at være et betydeligt potentiale for at sælge flere danske varer – herunder fødevarer – og den danske regering har derfor placeret to vækstrådgivere i Kenya inden for henholdsvis fødevarer og miljø.